Placeholder De toenemende slaapproblemen bij jongeren: Een zorgwekkende trend – Slaaplekkerland

Brrrr...

Voorkom koude nachten in bed! Tot wel 80% korting!

00d 00u 00m 00s
Snelle levering
Gratis retour binnen 14 dagen
Gratis verzending vanaf €50,-
De toenemende slaapproblemen bij jongeren: Een zorgwekkende trend

Nieuws

De toenemende slaapproblemen bij jongeren: Een zorgwekkende trend

In de huidige tijd zien we een groeiend aantal jongeren worstelen met een toenemend probleem: slaaptekort. Hoewel er geen eenduidige oorzaak is aan te wijzen, maken onderzoekers zich steeds meer zorgen. Slechte slaap leidt tot verminderde prestaties, een lager welzijn en een afnemende veerkracht, waardoor de basis wordt gelegd voor nog meer slaapproblemen. "Het is een vicieuze cirkel," merkt een onderzoeker van de GGD op. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ondervroeg vorig jaar 1400 jongeren tussen 12 en 25 jaar in het kader van een speciale gezondheidsenquête. In 2017 voerde het CBS een vergelijkbare enquête uit.

Vandaag rapporteert het CBS dat slaapproblemen, maar ook psychische klachten en het aantal jongeren met depressies aanzienlijk zijn toegenomen ten opzichte van vijf jaar eerder.

 

Verweven Problemen

Vorig jaar gaf 22 procent van de respondenten aan in de twee weken voor het onderzoek slaapproblemen te hebben ervaren. In 2017 was dit nog 14 procent.

Het percentage jongeren met psychische klachten in de vier weken voor het onderzoek bedroeg vorig jaar 16 procent, twee keer zo hoog als in 2017. In 2022 meldde zelfs 12 procent dat ze het afgelopen jaar met een depressie te maken hadden, tegenover 5 procent in 2017. CBS-onderzoeker Tanja Traag verklaart tegenover RTL Nieuws dat slaapproblemen en andere mentale problemen "hand in hand gaan." Ze verduidelijkt: "Als je je mentaal niet goed voelt, heeft dat ook invloed op je slaap."

 

Het COVID-19 Effect

Onderzoekers vermoeden dat de problemen die jongeren in de afgelopen jaren hebben ervaren, sterk verband houden met de COVID-19-pandemie.

"Van 2020 tot 2021 hebben we een enorme sprong gezien: het COVID-19-effect," zegt Traag. Toch maken onderzoekers zich zorgen over het feit dat de problemen vorig jaar niet afnamen. Vincent Busch doet al jarenlang onderzoek naar de slaapkwaliteit van jongeren bij de GGD Amsterdam. Hij denkt dat sociale druk een rol speelt bij de hedendaagse problemen.

Hij spreekt van een "verstrengelde vicieuze cirkel." "Op sociale media moet je het perfecte en uiterst interessante leven hebben en er perfect uitzien, wat leidt tot aanzienlijke prestatiedruk en stress," legt hij uit.

 

Altijd Beschikbaar

Daar komt bij dat jongeren altijd bereikbaar moeten zijn via WhatsApp, Snapchat en Instagram en constant op de hoogte moeten blijven, terwijl ze tegelijkertijd goed moeten presteren op school. "Dit kost tieners en jongeren veel van hun (late) avonduren, wat funest is voor een gezond slaapritme," zegt hij.

In Brabant hebben ze begin dit jaar ook signalen opgevangen dat steeds meer jongeren zich depressief voelen. Scholen hanteren daar een speciale aanpak om dit soort signalen eerder op te merken. Busch benadrukt dat tieners niet laks of onverstandig zijn in vergelijking met vroeger. "Ze hebben het gevoel dat ze altijd 'aan' moeten staan en krijgen tot laat in de avond berichten via schoolapps."

Traag van het CBS ziet eveneens de impact van mobiele telefoons op het slaapritme van jongeren. Ze geeft aan dat het gebruik van apps zoals TikTok geleidelijk aan tot minder slaap leidt. "Ik denk dat COVID-19 hier een aanzienlijke impuls aan heeft gegeven."

Gerelateerde Posts

 5 slaaptips voor een optimale nachtrust.  Ontdekking: Pinguïns houden dagelijks duizenden dutjes volgens studie  Hoe weet je dat je last hebt van huisstofmijten?  Wanneer is Black Friday?

0 Producten In Uw Winkelwagen

Totaal: €0,00

Belastingen en verzendkosten worden berekend bij het afrekenen

Direct Afrekenen